Ptysie XXL 5 marca, 20235 marca, 2023 Tomek Ptysie to małe, delikatne i lekkie ciastka, które składają się z ciasta pączkowego lub półfrancuskiego w formie kulki lub małego grzybka, wypełnione kremem lub innym słodkim nadzieniem.Ciasto pączkowe lub półfrancuskie jest przygotowywane z mąki, masła lub margaryny, jajek, wody i soli, a następnie wypiekane w piekarniku lub smażone na patelni. Kiedy ciasto się wypiecze, ptysie są napełniane kremem lub innym słodkim nadzieniem, takim jak bita śmietana, krem waniliowy, krem budyniowy lub czekolada.Ptysie są zwykle dekorowane cukrem pudrem lub polewą czekoladową i są często podawane jako słodka przekąska lub deser, na przykład na uroczystościach, w kawiarniach, cukierniach lub na rodzinnych przyjęciach.Wykonanie składniki: 250ml wody 100g masła 160g mąki pszennej tortowej 4 jajka szczypta soli krem: 500g serka mascarpone 700ml mleka 70g cukru 4 żółtka 50g mąki ziemniaczanej 40g mąki pszennej tortowej 10g cukier wanilinowy Polub nas