Jajko w koszulce in. poszetowe to jajko gotowane bez skorupki w wodzie. Ma ścięte białko, płynne żółtko i jest niezwykle delikatne. Jego apetyczna forma w kształcie zwartej kuli zachęca do jego serwowania. Jak ugotować takie jajko?
Jajko składa się z żółtka i dwóch rodzajów białek – jedno gęste, a drugie rzadkie. Aby przygotować idealne jajko w koszulce należy usunąć rzadkie białko, bo to ono stanowi problem w trakcie gotowania. Można to zrobić przy użyciu sitka.
Wodę należy zagotować do momentu aż pojawią się lekkie bąbelki – woda nie może bulgotać, bo wtedy jajko się rozgotuje. Do garnku z wodą wlewamy niewielką ilość octu spirytusowego. Następnie robimy wir w wodzie i dodajemy jajko.
Gotujemy 3 – 3,5 minuty. Po tym czasie jajko jest idealnie przygotowane – białko pięknie okrywa żółtko.
Takie jajko w koszulce jest świetną alternatywą do jajek gotowanych lub jajecznicy. Można je konsumować samo wraz z solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem lub w formie dodatku do sałatki albo grzanki chleba.
O czym warto pamiętać
- zawsze używajcie świeżych jajek
- oddzielcie białko rzadkie przed gotowaniem
- woda nie może bulgotać, powinna być zagotowana i delikatnie puszczać bąbelki
- do wody dodajcie ocet spirytusowy
- przed wlaniem jajka zróbcie w wodzie lekki wir
Zycie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu byc. – Charles Bukowski