W polskiej kuchni można znaleźć wiele przepisów na grochówkę – ja dzisiaj pokażę Wam grochówkę po chłopsku. To sycąca i aromatyczna zupa, która jest świetną propozycją na rodzinny obiad.
Czym taka grochówka różni się od tradycyjnej zupy? Dodajemy do niej kaszę pęczak, a zamiast wędzonego boczku – kiełbasę. Taką propozycję zupy podaje się na Mazowszu, a ja znalazłem ją w starej książce kucharskiej.
Gotujemy wodę jak na rosół i dodajemy żeberka (opcjonalnie kości). Po godzinie gotowania można dodać kaszę pęczak oraz łuskany groch, sól i pieprz. Gotujemy do momentu, aż groch będzie miękki. Na koniec podsmażamy kiełbasę z cebulą i majerankiem, aby wydobyć cały ich aromat. Dodajemy do zupy i doprowadzamy do wrzenia.
Taka zupa jest wyjątkowo pożywna, kasza praktycznie jest rozgotowana, a groch i mięso wyjątkowo miękkie. Grochówka po chłopsku to pyszne połączenie kaszy pęczak z lekko słodkawym grochem. Taka zupa postawi każdego na nogi – zwłaszcza w chłodne dni.
Lista zakupów
- żeberka lub kości 600 g
- groch 250 g
- kasza pęczak 100 g
- czosnek 2 ząbki
- kiełbasa 150 g
- cebula 1 szt.
- por 1 szt.
- seler 1/2 szt.
- marchewka 2 szt.
- pietruszka 1 szt.
- liść laurowy 1 szt.
- majeranek 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Zupa RUMFORDZKA przepis z 1954 roku, bardzo podobny skład
Yummy