Tradycyjne kładzione kluski ziemniaczane to propozycja na szybki obiad z wykorzystaniem ugotowanych lub tartych ziemniaków. Do klusek można podać zarówno aromatyczny sos, jak zasmażkę z kiełbasy na wędzonej słoninie. Dzisiaj pokażę Wam obie te propozycje.
Kluski większość z nas lubi w każdej postaci – czy to kluski śląskie, kopytka, pyzy, kartacze czy kluski ziemniaczane z wody. Kluski ziemniaczane czyli szare kluski, czy przecieranki to danie dość szybkie i łatwe, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Kluski z ugotowanych ziemniaków
Gorące, ugotowane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków, a żeby były jeszcze drobniejsze używamy w następnym etapie widelca. Do masy ziemniaczanej należy dodać 2 jajka, kilka łyżek mąki ziemniaczanej (w zależności od konsystencji masy), pieprz i sól. Kluski nakładamy łyżką, którą wcześniej polecam zmoczyć w wodzie, w które powinny się gotować kluski – wtedy zdecydowanie łatwiej będzie Wam się nakładało masę ziemniaczaną.
Po kilku minutach gotowania we wrzątku kluski są gotowe do jedzenia.
Kluski podałem w sosie szpinakowym z kurczakiem i serem pleśniowym.
Lista zakupów
- ziemniaki 700 g
- jajko 2 szt.
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube
Kluski z tartych ziemniaków
Szare kluski, przygotowywane z surowych ziemniaków, znane są głównie mieszkańcom Wielkopolski.
Z 2 kg ziemniaków odkładamy około 350 g, które gotujemy w mundurkach. Tarte ziemniaki oraz te ugotowane łączymy w jedną masę, dodajemy jajka i skrobię ziemniaczaną. Łyżką nakładamy masę i gotujemy kilka minut we wrzącej wodzie.
Jeśli chcemy, aby kluski były bardziej szare przygotujmy ciasto wcześniej. Po ugotowaniu ich zaraz po przygotowaniu ciasta będą one miały jaśniejszy odcień.
Kluski podałem z zasmażką z kiełbasy, którą przygotowałem na wędzonej słoninie.
Lista zakupów
- ziemniaki 2 kg
- mąka ziemniaczana 40 g
- jajko 2 szt.
Panie Tomaszu – jak ja na taką formę przekazu CZEKAŁAM- teraz to ja mogę ze spokojem sobie oglądać pana popisy! PRZEPIS NA KLUCHY I TAKI W SAM RAZ DLA MNIE – MAM!
Teraz tylko chodzi mi o sos szpinakowy i kurczak z serem pleśniowym.
ALE POMYSŁ ! -21 WIEK! Teraz wchodzę na oglądanie!