Pięknie pachnące, pulchne, mięciutkie i zdrowe bułki! Dziś dodam do słonecznik oraz marchewkę, dzięki której będą miały lekko pomarańczowy kolor. Takie bułki są pyszne zarówno ze słodkimi jak i wytrwanymi dodatkami.
Do przygotowania bułek należy podgrzać mleko wraz z cukrem, połączyć z drożdżami i dobrze wymieszać. Połączyć z marchewką, dodać sól, proszek do pieczenia, jajko, słonecznik, olej. Następnie pomału dosypywać przesianą wcześniej mąkę. Ciasto będzie luźne i klejące, przez co bułki mogą się ciężej formować, jednak zapewniam Was, że efekt będzie naprawdę rewelacyjny.
Ciasto wyrabiamy i od razu formujemy bułki, które smarujemy jajkiem. Aby ciasto nie kleiło się podczas formowania bułek, można ręce umoczyć w mleku. Odstawiamy bułki do wyrośnięcia na 30 minut, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.
Bułki utrzymują świeżość przez około 2-3 dni. Można je także zamrozić – podobnie jak inne pieczywo. O sposobie mrożenia i ponownego wykorzystania pieczywa pisałem tutaj.
Lista zakupów
- mąka pszenna 600 g
- drożdże świeże 50 g
- olej roślinny 3 łyżki
- marchewka 200 g
- mleko 250 ml
- jajko 2 szt. (w tym 1 szt. do posmarowania)
- słonecznik 100 g
- cukier 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- sól 1 łyżeczka