Chlebek cebulowy – cebularz

Drożdżowy chrupiący chlebek z pachnącym cebulowym nadzieniem i makiem – to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków regionu lubelskiego. Prosta i tania receptura na niepowtarzalny smak. Takie przepisy lubię najbardziej!

Cebularze to tradycyjne bułko-placki wypiekane w Lublinie i i okolicach od wielu lat – stały się one już danem regionalnym, które można dostać praktycznie w każdej piekarni na Lubelszczyźnie. Receptury na cebularze mogą się nieznacznie od siebie różnić, jednak do wszystkich dodaje się słodką odmianę cebuli. Ja dzisiaj pokażę Wam przepis na chlebek cebulowy, który z łatwością przygotujecie u siebie w domu.

Cebulę należy pokroić w piórka i wlać do niej rozpuszczone masło, jajka, sól, pieprz, drożdże, mąkę oraz tymianek i chili. Całość wymieszać i dolać wody, tak aby ciasto było lekko lepiące. Ciasto należy odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę, wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy makiem, a całość pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.

Cebularze są najlepsze na gorąco, wyjęte prosto z piekarnika! Świetnie pasują do potraw z grilla, jako dodatek na śniadanie lub do pieczonych mięs.

Lista zakupów

  • cebula 500 g
  • mąka pszenna 400 g
  • jajko 2 szt.
  • drożdże instant 7 g
  • masło 100 g
  • papryczka chili 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • tymianek kilka gałązek
  • mak do posypania

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.