Drożdżowy chrupiący chlebek z pachnącym cebulowym nadzieniem i makiem – to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków regionu lubelskiego. Prosta i tania receptura na niepowtarzalny smak. Takie przepisy lubię najbardziej!
Cebularze to tradycyjne bułko-placki wypiekane w Lublinie i i okolicach od wielu lat – stały się one już danem regionalnym, które można dostać praktycznie w każdej piekarni na Lubelszczyźnie. Receptury na cebularze mogą się nieznacznie od siebie różnić, jednak do wszystkich dodaje się słodką odmianę cebuli. Ja dzisiaj pokażę Wam przepis na chlebek cebulowy, który z łatwością przygotujecie u siebie w domu.
Cebulę należy pokroić w piórka i wlać do niej rozpuszczone masło, jajka, sól, pieprz, drożdże, mąkę oraz tymianek i chili. Całość wymieszać i dolać wody, tak aby ciasto było lekko lepiące. Ciasto należy odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę, wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy makiem, a całość pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.
Cebularze są najlepsze na gorąco, wyjęte prosto z piekarnika! Świetnie pasują do potraw z grilla, jako dodatek na śniadanie lub do pieczonych mięs.
Lista zakupów
- cebula 500 g
- mąka pszenna 400 g
- jajko 2 szt.
- drożdże instant 7 g
- masło 100 g
- papryczka chili 1 szt.
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1 łyżeczka
- tymianek kilka gałązek
- mak do posypania