Domowe wyroby przeżywają prawdziwy renesans – i nic dziwnego, gdyż pozwalają one na wykonanie niczym nie polepszanych dań, które urozmaicają codzienny jadłospis. Znajdziecie tu m.in. przepisy na domowe masło, sery, kiełbasy, wędliny, majonez, musztardę.
Salceson, w którym wiemy co jest – taka pyszna domowa golonka na kanapki bez konserwantów i żelatyny. Sposób na jego przygotowanie dość nietypowy, bo wykorzystamy butelki. Zobaczcie jakie to smaczne i proste.
Rarytas jaki pamiętamy z dzieciństwa to kromka świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym – dlatego dzisiaj przepis na prawdziwy polski domowy smalec z jabłkami.
Przepis na domowe masło jest wyjątkowo prosty. Do jego użycia wystarczy tylko jeden składnik – niepasteryzowana śmietanka 36%, którą można kupić w supermarkecie lub prosto od rolnika.
Zakwas buraczany to samo zdrowie! Jeśli mielibyście spytać mnie o to co polecam na wzmocnienie – to zdecydowanie byłby to naturalny zakwas z kiszonych buraków. Taki zakwas nadaje się zarówno do picia jak i do przygotowania wigilijnego barszczu.