Krewetki z natką pietruszki, czosnkiem i chili

Najlepszy i najprostszy sposób na krewetki, które są idealną propozycja na szybką i wykwintną kolację lub aromatyczną przystawkę.

Propozycja dla tych, którzy kochają owoce morza, albo dopiero chcą nauczyć się ich przyrządzania. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na krewetki jaki znam, którego smak zadowoli każdego. W przypadku krewetek rozmiar ma znaczenie – im większe tym smaczniejsze – dlatego ja dzisiaj użyję odmiany Black Tiger.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, chili, szalotkę i podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy krewetki.

Krewetki podsmażamy na patelni do momentu zmiany koloru krewetki na różowy – są one bardzo delikatne dlatego wymagają krótkiej obróbki termicznej. Ja smażę je około 4 minuty. Należy pamiętać, że zbyt krótka obróbka termiczna powoduje, że krewetka będzie się ciągnęła, natomiast za długa sprawi, że krewetka będzie sucha i mało jędrna.

W połowie smażenia dodajemy sól i pieprz. Następnie sok z cytryny, masło i natkę pietruszki. Całość przygotujemy zatem naprawdę szybko!

Tak przyrządzone krewetki podaję z bagietką lub bagietką czosnkową. Pieczywo umoczone w powstałym maślanym sosie po smażeniu krewetek jest niewyobrażalnie dobre i świetnie uzupełnia smak krewetek! Krewetki najsmaczniejsze są podawane na ciepło.

Pamiętajmy, że krewetki jak to owoce morza są bardzo zdrowe i warto włączać je do naszej codziennej diety. Są one bowiem świetnym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, selenu, jodu, magnezu, potasu i fluoru, witaminy z grupy B.

Lista zakupów

  • krewetki nie parzone Black Tiger 800 g
  • czosnek 8 ząbków
  • średnia szalotka 1 szt.
  • papryczka chili 1 szt.
  • natka pietruszki lub kolendra
  • słodka papryka w proszku 2 łyżeczki
  • masło 20 g
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.