Jeśli lubicie kremowe sosy i łososia to dzisiejsza propozycja na rodzinny obiad lub uroczystą kolację przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo danie to nie jest ani trudne ani czasochłonne – jego wykonanie zajmie Wam zaledwie 20 minut.
Wszystkie produkty użyte w przepisie idealnie ze sobą współgrają. Łosoś, szpinak i pomidorki najlepiej smakują otoczone sosem, w którym wyczuwa się smak i aromat czosnku i sera pecorino.
Łososia podsmażamy na maśle na małym ogniu – dosłownie kilka minut. Aby mięso ryby było delikatne i rozpadające się należy uważać, aby jej nie przeciągnąć na patelni – łososia smaży się dość szybko. Przygotowując sos na patelni podsmażamy cebulę, pomidorki, czosnek – a następnie wlewamy śmietankę i dodajemy tarty ser pecorino, szpinak i ponownie łososia. Na całości wykładamy cytrynę. Prosto, szybko i co najważniejsze bardzo smacznie.
Takiego łososia możemy podawać z ryżem, makaronem, czy też ziemniakami.
Lista zakupów
- łosoś 600 g
- pomidorki koktajlowe 150 g
- cebula 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- szpinak 2 garści
- ser pecorino 100 g
- śmietanka 30% 250 ml
- masło do smażenia
- sól, pieprz do smaku