Karp jest to ryba, która króluje na wigilijnym stole w różnej postaci – czy jest to karp smażony, karp w galarecie, zupa rybna czy też karp w zalewie. Ja dzisiaj pokażę Wam przepis na karpia w zalewie octowej z pomidorową passatą.
Ryby podczas wigilii symbolizują post i wyczekiwanie. W chrześcijaństwie to również symbol Jezusa Chrystusa i odradzającego się życia. Karp podawany na Wigilię jest oznaką długowieczności. W wielu domach domownicy wkładają do portfela łuskę karpia lub najdłuższą i najgrubszą z ości karpia, jaką udało im się znaleźć na talerzu – ma to zapewnić dostatek i dobrobyt.
Karp przez wieki był nazywany rybą królewską. Zaliczany jest do ryb średniotłustych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Ważne, aby rybę kupić ze sprawdzonego źródła. Najlepsze są karpie ważące od 1,5 – 2,5 kg. Karp powinien pływać do góry grzbietem w przeznaczonym do tego zbiorniku. Jeśli karp jest otępiały jego mięso będzie gorzkie i niesmaczne. Przy kupnie ryby trzeba zwrócić uwagę na czerwone skrzela, szkliste oczy, krągły brzuch, sprężyste mięso. Młode karpie mają więcej mięsa niż tłuszczu – dlatego są zdecydowanie bardziej smaczne.
Do przygotowania karpia w zalewie kroimy rybę w dzwonki i odcinamy głowę (głowy nie wyrzucamy- świetnie nada się do przygotowania galarety lub do wywaru zupy rybnej). Ja karpia nie filetuję – ryba jest wtedy o wiele smaczniejsza jak karp ma ości. Ości są drobne i po smażeniu oraz leżeniu w occie stają się miękkie i nie wyczuwalne. Pokrojonego karpia solimy i odstawiamy na 20 minut. Smażymy po kilka minut z każdej ze stron – do momentu aż pięknie się zarumieni.
Na patelni smażymy cebulę, po chwili dodajemy tartą marchew, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wlewamy litr passaty pomidorowej i 250 ml octu 10%. Smak balansujemy poprzez dodanie cukru. Zalewę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią karpia. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na 2 dni.
Lista zakupów
- karp 2 kg
- cebula 6 szt.
- marchew 2 szt.
- passata pomidorowa 1 l
- ocet 10% 250 ml
- cukier 7 łyżek
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielski kilka szt.
- gorczyca 1 łyżeczka
- pieprz 1 łyżeczka
- mąka krupczatka do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól