Sałatka z tartych buraczków w słoiku świetnie sprawdzi się zimą w kuchni. Takie przetwory to gotowy dodatek do obiadu, po który możemy sięgnąć wtedy gdy mamy na to ochotę.
W sezonie na przetwory nie należy zapominać o burakach, które są cennym źródłem witaminy A, C, B1, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Dzisiaj przedstawię Wam prostą sałatkę z czerwonych buraków.
W pierwszej kolejności podsmażamy na oleju cebulę, marchewkę, czosnek, koncentrat pomidorowy i tarte buraczki. Dodajemy cukier, sól kamienną niejodowaną, liście laurowe, ziele angielskie, olej i ocet 10%. Ocet dodajemy dla zachowania pięknego czerwonego koloru buraczków. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Gorące buraczki wkładamy do słoików i odstawiamy do góry dnem, a gdy ostygną przechowujemy w chłodnym miejscu.
Sałatkę możemy podawać na zimno lub na ciepło. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu – czy to schabowego, kotletów mielonych, mięsnej rolady.
Lista zakupów
- buraki 3 kg
- cebula 600 g
- marchewka 3 szt.
- czosnek 6 ząbków
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- ocet 10% 120 ml
- olej 150 ml
- cukier 2 łyżki
- sól kamienna niejodowana 1 łyżka
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 4 szt.
- pieprz do smaku