Śledzie to wyjątkowa ryba, która często gości na naszych stołach podczas uroczystości rodzinnych lub jako zakąska do mocniejszych trunków. Zazwyczaj śledzie traktujemy po macoszemu i serwujemy je w tradycyjnych połączeniach – śledzie ze śmietaną, śledzie w oleju lub po kaszubsku. Dzisiaj pokażę Wam dwie wyjątkowo smaczne odsłony na podanie śledzi – dzięki temu śledzie nigdy się nie znudzą.
Śledzie mają bardzo delikatne i smaczne mięso i są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3), wapnia, żelaza i jodu. Jest to tłusta i mało kaloryczna ryba, której mamy pod dostatkiem w naszym morzu – korzystajmy z tego!
Sałatka śledziowa
Śledzie i ziemniaki to duet idealny – przekonasz się o tym, gdy przygotujesz tą prostą sałatkę.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Najlepiej jest użyć młodych ziemniaków, które przekroimy na 4 części – dzięki temu nie będą się rozpadać w sałatce. Śledzie kroimy w grubszą kostkę, do tego czerwona cebula, por, czerwona fasola, ogórki kiszone. Wszystkie składniki mieszamy w przygotowanym sosie, na który składają się olej słonecznikowy, musztarda, sól i pieprz. Sałatka najsmaczniejsza jest jak postoi w lodówce przez około 2 godziny.
Sałatka idealna na co dzień i od święta.
Lista zakupów
- płaty śledziowe 4 szt. (ok. 200 g)
- ugotowane ziemniaki 600 g
- czerwona cebula 1 szt.
- por 1/2 szt.
- koperek 1 pęczek
- czerwona fasola z puszki 240 g
- kiszony ogórek 3 szt.
- olej słonecznikowy 75 ml
- musztarda grubo ziarnista 3 łyżeczki
- sól szczypta
- pieprz do smaku
Tatar ze śledzia
Wspaniała i wykwintna potrawa, która z pewnością przypadnie Wam do gustu. Nie dość, że wyjątkowo smaczna to jeszcze potrafi nacieszyć oko, swoim podaniem. Dzisiaj pokażę Wam jak to się robi w porządnych restauracjach – liczymy na efekt „wow’.
Śledzia kroimy w drobną kostkę lub siekamy. dodajemy do niego drobno posiekane jajko, korniszony, czerwona cebula, musztarda, czerwony pieprz, szczypiorek.
A jak podać takiego śledzia? Do małej miseczki wysmarowanej tłuszczem, dodajemy tatara, pamiętając aby go mocno docisnąć. Miseczkę przewracamy na drugą stronę na talerz. Tatara można ozdobić marynowanymi grzybami i kaparami.
Lista zakupów
- płaty śledziowe 4 szt. (ok. 200 g)
- jajka ugotowane na twardo 3 szt.
- ogórki korniszony 3 szt.
- cebula czerwona 1 szt.
- szczypiorek
- musztarda Dijon 1 łyżka
- czerwony pieprz do smaku
- sól, pieprz do smaku
- marynowane grzyby do ozdoby (opcjonalnie)
- kapary do ozdoby (opcjonalnie)