Krokiety to potrawa z naleśnika z farszem – dzisiaj typowo wigilijna odsłona, bo krokiety nadziewane będą kiszoną kapustą i grzybami.
Przed przygotowaniem farszu, grzyby należy uprzednio namoczyć na całą noc. Wody po grzybach nie wylewamy – jej aromat dodatkowo podbije smak. Do garnka przekładamy odciśniętą kapustę kiszoną, grzyby i zalewamy to wodą po grzybach. Gotujemy około godziny. Farsz dodajemy do przysmażonej cebuli i smażymy około 10 minut bez przykrycia, żeby odparowało jak najwięcej płynów. Ciasto na naleśniki powinno być dla mnie maślane. Dlatego dodaję do niego klarowanego masła. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, tak aby po usmażeniu naleśniki były cienkie. Tak przygotowane najlepiej odstawić na godzinę do lodówki. Naleśniki po usmażeniu układamy jeden na drugim – dzięki temu będą bardziej elastyczne i z łatwością da się je zawinąć na krokiety. Nie muszą być mocno rumiane, bo będą smażone ponownie razem z farszem obtoczone w jajku i bułce tartej.
Chrupiące naleśniki w panierce oraz cudowny aromat grzybów i kiszonej kapusty już zawsze będą kojarzyć się ze świętami. Takie krokiety idealnie pasują do czerwonego wigilijnego barszczu. Można je też podać z sosem np. grzybowym.
Krokiety przed panierowaniem można zamrozić i jeść nie tylko w święta.
Lista zakupów
- kiszona kapusta 0,5 kg
- suszone grzyby
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie kilka szt.
- pieprz czarny w ziarnach kilka szt.
- kmin rzymski 1/2 łyżeczki
- mleko 1 litr
- mąka pszenna 2 szklanki
- jajko 4 szt.
- masło 2-3 łyżki
- cebula 1 szt.
- wędzona słonina do smażenia
- masło klarowane do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- natka pietruszki pęczek
- sól, pieprz do smaku
Smazymy krokiety, nastepnie wykladamy na nie farsz. Skladamy. Obtaczamy w jajku i mace, smazymy i jemy 😉 pewnie przesadzilam z ta szybkoscia ;p bo chociaz barszczyk mozna miec w kilka chwil, tak przy krokietach trzeba sie troche narobic 😉