Czy czosnek może być słodkawy? Tak! Wystarczy upiec go w piekarniku! Intensywny aromat i delikatny smak pieczonego czosnku podany w kremowej zupie to idealna propozycja na zdrowy i rozgrzewający posiłek.
Pieczony czosnek to bardzo aromatyczny dodatek do potraw. Służy też jako wzmacniacz smaku innych dań – w dzisiejszym przepisie będzie to kremowa zupa! Kremowe zupy już same w sobie słyną z aksamitnej konsystencji oraz delikatności – jednak w połączeniu ze słodkim, pieczonym czosnkiem zupa nabierze wyjątkowego aromatu – o czym przekonacie się sami. Do zupy dodaję również ziemniaki, które spełniają rolę zagęstnika, cebulę, suszony tymianek, świeżo roztarty w moździerzu pieprz, sól, śmietankę oraz bulion.
Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków – ja dodaję podpieczoną bagietkę wzmocnioną smakiem oliwy z pieczonego czosnku. Taka zupa jest prosta, szybka, rozgrzewająca i bardzo zdrowa.
Lista zakupów
- czosnek 200 g (ok. 40 ząbków)
- bulion 1 litr
- cebula 2 szt.
- ziemniaki 4 szt.
- bagietka 1 szt.
- śmietana 30% 150 ml
- suszony tymianek do smaku
- natka pietruszki do smaku
- oliwa do pieczenia
- sól, pieprz do smaku
Przydatne wskazówki
Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube