Bardzo tradycyjne w smaku kotlety z minimalną ilością składników – kiszona kapusta i ziemniaki. A do kotletów aromatyczny grzybowy sos.
Alternatywa dla mięsnych kotletów oraz propozycja na postne danie. Kiszona kapusta znacząco wpływa na smak ziemniaczanych kotletów. Polecam użyć oczywiście tej domowej kiszonej kapusty, którą można przygotować przy użyciu dwóch moich przepisów: kiszona kapusta w kamionkowym garnku lub kiszona kapusta ze słoika.
Kotlety są bardzo szybkie i proste do przygotowania. Do przysmażonej cebulki dodajemy kiszoną kapustę i trzymamy na patelni tak długo aż kapusta zmięknie. Całość doprawiamy tymiankiem. Łączymy z ziemniakami i formujemy kotlety. W jaki sposób? Na talerz wysypuję trochę mąki, mąką oprószam również dłonie i w taki sposób przygotowuję kulki, które następnie lekko spłaszczam. Smażymy na oleju aż do zarumienienia.
Kotlety podaję w sosie grzybowym, ale równie dobrze będą smakowały z czerwonym barszczem lub gulaszem. Sos grzybowy również nie jest pracochłonny. Cebulę podsmażamy na maśle w rondelku, w którym będziemy robić sos. Dodajemy grzyby, cząber, pieprz, sól i podsmażamy. Gdy zaczyna delikatnie przywierać do dna zalewamy cebulę i grzyby wodą, w której się one moczyły – jest to baza naszego sosu. Gotujemy około 10 minut. Całość zalewamy śmietanką, którą uprzednio należy zahartować. Gotujemy kolejne 10 minut – po tym czasie sos ulegnie znacznej redukcji i zgęstnieje.
Lista zakupów
- ziemniaki 1,5 kg
- kiszona kapusta 350 g
- cebula 3 szt.
- śmietanka 30% 150 ml
- jajko 1 szt.
- suszone grzyby garść
- woda po moczonych grzybach 600 ml
- cząber do smaku
- tymianek do smaku
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
- olej do smażenia
- mąka do formowania kotletów