Domowy bulion jaki robiło się kiedyś i jaki do dziś robi się w porządnych restauracjach! Dziś przepis na prosty i podstawowy przepis na bulion, który jest idealną bazą pod zupy, sosy i jako dodatek do potraw duszonych.
Podstawą każdej dobrej zupy jest dobry bulion. Ale nie mówimy o takim z kostki rosołowej, tylko domowym z bukietem dobrych smaków, który ma piękny, intensywny kolor. Aromatyczny, esencjonalny, pełen wartości odżywczych, nie skażony chemią – taki bulion ma tylko same zalety! Taki bulion z wieprzowo-wołowych kości i włoszczyzny z dodatkiem ziół można przygotować odpowiednio wcześnie, tak aby móc użyć go zawsze kiedy zajdzie taka potrzeba – nie zawsze bowiem mamy czas na gotowanie bulionu do naszej ulubionej zupy. Dodatkowo można go podzielić na porcje i zamrozić. Jeśli zostanie zamrożony w hermetycznym naczyniu to nie straci on swoich właściwości smakowych i odżywczych przez okres 2 miesięcy.
Czas odstawić kostki rosołowe – gotujemy bulion!
Lista zakupów
- kości (wieprzowe, wołowe szpikowe, racica) 4 kg
- warzywa (marchewka, seler, pietruszka, cebula) 2 kg
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- zioła (rozmaryn, tymianek, świeży lub suszony liść laurowy) garść