Sushi przygotowane w domu? Czemu nie! Jeśli myślisz, żeby zaskoczyć swoich gości to wykorzystaj ten przepis na podane w zupełnie nowej odsłonie sushi – prosto i efektownie. Jest to idealna propozycja na imprezową przekąskę!
Każde rodzinne święto, impreza urodzinowa czy okazja do spotkania w towarzystwie lub we dwoje to idealny moment, aby przygotować sushi. Jeśli uważacie, że jest to pracochłonne to jesteście w błędzie. Wystarczy zaledwie parę składników, chwila pracy – a efekty Was zaskoczą!
Sushi to potrawa kuchni japońskiej, a w japońskim słowniku pod tą nazwą można znaleźć wiele ryżowych specjałów. Ja dzisiaj dla Was przygotowałem połączenie ryżu z wędzonym łososiem, ogórkiem i awokado. Do tego sos majonezowy z wasabi. Z wasabi nie należy przesadzać – jest ono naprawdę ostre.
Polecam Wam wykonanie domowego sushi bo wychodzi ono o wiele taniej niż w restauracji, czas jego przygotowania jest dość krótki, a z pewnością zachwyci Was smakiem. Sushi dla leniwych można podać w okrągłej tortowej formie lub foremce do chleba. Całość można dodatkowo posypać czarnym sezamem.
Lista zakupów
- ryż du sushi 300 g
- wędzony łosoś 100 g
- ogórek 1 szt.
- awokado 2 szt.
- majonez 100 g
- wasabi 30 g
- cukier 2 łyżki
- ocet jabłkowy 5 łyżek
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz do smaku