Gulasz wieprzowy na piwie duszony

Gulasz wieprzowy na piwie to szybkie jednogarnkowe danie, którego pełne aromatu delikatne miękkie mięso z lekko wyczuwalnym smakiem ciemnego piwa zachwyci Was smakiem.

Rozgrzewająca potrawa – idealna na jesienny obiad – w której wydobędziemy mnóstwo smaku, mimo użycia niewielkiej ilości produktów. Miękkie duszone mięso wieprzowe z praktycznie rozgotowaną cebulką i piwnym posmakiem to propozycja na wyjątkowo smaczny obiad.

Łopatkę należy pokroić w większą kostkę i podsmażyć na smalcu, dodać w całości ząbki czosnku i przyprawy, w tym goździki, które w kuchni Polskiej od lat były używane w tego typu potrawach. Do mięsa dodajemy cebulę – dużo cebuli. Następnie ciemne piwo, a po piwie dolać szklankę bulionu, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 2 godziny.

Z gulaszem idealnie komponuje się kasza gryczana i ogórki kiszone. Aby ugotować dobrą kaszę gryczaną, która nie będzie sucha i sypka, pod koniec jej gotowania należy dodać odrobinę masła. Nada to jej lepszego smaku.

Lista zakupów

  • łopatka lub karkówka wieprzowa 1 kg
  • cebula 3 szt.
  • piwo ciemne (nie porter) 0,3 l
  • rosół 100 ml
  • kminek 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • goździk 2 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • smalec 1/2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.