Gulasz wieprzowy na piwie to szybkie jednogarnkowe danie, którego pełne aromatu delikatne miękkie mięso z lekko wyczuwalnym smakiem ciemnego piwa zachwyci Was smakiem.
Rozgrzewająca potrawa – idealna na jesienny obiad – w której wydobędziemy mnóstwo smaku, mimo użycia niewielkiej ilości produktów. Miękkie duszone mięso wieprzowe z praktycznie rozgotowaną cebulką i piwnym posmakiem to propozycja na wyjątkowo smaczny obiad.
Łopatkę należy pokroić w większą kostkę i podsmażyć na smalcu, dodać w całości ząbki czosnku i przyprawy, w tym goździki, które w kuchni Polskiej od lat były używane w tego typu potrawach. Do mięsa dodajemy cebulę – dużo cebuli. Następnie ciemne piwo, a po piwie dolać szklankę bulionu, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 2 godziny.
Z gulaszem idealnie komponuje się kasza gryczana i ogórki kiszone. Aby ugotować dobrą kaszę gryczaną, która nie będzie sucha i sypka, pod koniec jej gotowania należy dodać odrobinę masła. Nada to jej lepszego smaku.
Lista zakupów
- łopatka lub karkówka wieprzowa 1 kg
- cebula 3 szt.
- piwo ciemne (nie porter) 0,3 l
- rosół 100 ml
- kminek 1 łyżeczka
- czosnek 3 ząbki
- ziele angielskie kilka ziaren
- goździk 2 szt.
- liść laurowy 2 szt.
- smalec 1/2 łyżki
- sól, pieprz do smaku