Galareta drobiowa

Galareta drobiowa nie ma sobie równych! Zdrowa, kolorowa i bardzo smaczna – jest zatem idealną przystawką, którą możemy serwować na co dzień i od święta.

Galareta mięsna dość często pojawia się na polskich stołach – czy podczas rodzinnej imprezy, na lekką kolację lub w formie znanej zimnej przekąski – „seta i galareta”.

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Aby wywar był bardziej klarowny na dnie garnka wykładamy pałki z indyka oraz kurczaka w całości. dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz w ziarnach. Wodą zalewamy mięso z warzywami i gotujemy 2,5 godziny.

Z gotowego wywaru odlewamy 0,5 litra na płyn potrzebny do zalania galarety, do której dodajemy żelatynę. W wywarze także gotujemy marchewkę z groszkiem – ja wykorzystałem mrożonki. Mięso skubiemy z kości. W naczyniu wykładamy wszystko naprzemiennie – najpierw marchewka z groszkiem, wywar i kurczak. Czynności powtarzamy aż zapełnimy naczynie na naszą galaretę.

Galaretę wstawiamy do lodówki do momentu aż stężeje.

Galaretę drobiową można przygotować także z gotowego mięsa i rosołu, które zostały nam z wcześniejszego obiadu.

Lista zakupów

  • kurczak 1,2 kg
  • pałki z indyka 2 szt.
  • włoszczyzna: marchewka, seler, pietruszka
  • marchewka z groszkiem 150 g
  • sól 1 płaska łyżka
  • pieprz 15 ziaren
  • ziele angielskie 5 ziaren z
  • liść laurowy 3 szt.
  • żelatyna 8 g
  • wywar 0,5 litra

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.