Jeśli macie ochotę na pyszną i zdrową rybę na obiad to polecam Wam dorsza pieczonego na sosie beszamelowo-szpinakowym.
To wyjątkowo szybki i smaczny sposób na rybę, która po upieczeniu będzie bardzo delikatna. Dodatkowo szpinak i sos beszamelowy, które stanowią idealne połączenie smaków. Warto wypróbować ten zestaw!
Przygotowanie sosu beszamelowo-szpinakowego jest bardzo proste. Na patelni przysmażamy na maśle cebulę i czosnek wraz z przyprawami. Następnie dodajemy mąkę i przekładamy całość do dużego garnka. Teraz wystarczy dolać mleka, a gdy całość się zagęści dodać śmietany. Mleko i śmietanę dodajemy w tych samych proporcjach. Do gotowego sosu dodajemy mrożony szpinak. W piekarniku całość wystarczy zapiekać przez 25 minut.
Warto pamiętać, że dorsz jest rybą uniwersalną jeśli chodzi o obróbkę kulinarną, a także zastosowanie do potraw. Jest to zatem ryba o mięsie idealnym. Jego biała barwa oraz delikatny rybny aromat dodatkowo zachęcają do jego spożycia. A jeść tą rybę warto! Jest ona bowiem szczególnie bogata w pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D3.
Lista zakupów
- świeża polędwica z dorsza 1,5 kg
- mrożony szpinak 500 g
- cebula 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- śmietana 36% 200 ml
- mleko 200 ml
- masło 100 g
- mąka 2 łyżki
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku