Domowy smalec z jabłkiem

Rarytas jaki pamiętamy z dzieciństwa to kromka świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym – dlatego dzisiaj przepis na prawdziwy polski domowy smalec z jabłkami.

Taki domowy smalec to obowiązkowa pozycja podczas imprez w wiejskim stylu tzw. wiejski stół. Smalec, który dzisiaj zaprezentuję zostanie wzbogacony o smak cebulki i jabłek.

Przygotowania zaczynam od podsmażenia surowego boczku i dodania do niego zmielonej słoniny. Całość wytapiamy na wolnym ogniu przez około 20 minut, dodając kiełbasę i po chwili cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy wszystko około godziny, a po tym czasie smalec powinien być już rumiany. Na koniec dodajemy jabłka, a po 15 minutach gotowy smalec można przelewać do słoiczków.

Domowy smalec bardzo długo zachowuje doskonałe walory smakowe, nie psuje się i nie jełczeje. Na smalcu można smażyć warzywa, które dzięki jego użyciu będą jednocześnie usmażone i chrupiące. Mięso przygotowywane na smalcu nie będzie za to ociekać tłuszczem.

Smalec można podawać na domowym chlebie – wtedy smakuje najlepiej. Ja polecam mój przepis na chleb z garnka. Równie dobry jest podany na plackach ziemniaczanych.

Lista zakupów

  • słonina 1 kg
  • surowy boczek 300 g
  • kiełbasa
  • cebula 3 szt.
  • jabłko 2 szt.
  • majeranek 1 łyżka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • sól 2 łyżeczki

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.