Rarytas jaki pamiętamy z dzieciństwa to kromka świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym – dlatego dzisiaj przepis na prawdziwy polski domowy smalec z jabłkami.
Taki domowy smalec to obowiązkowa pozycja podczas imprez w wiejskim stylu tzw. wiejski stół. Smalec, który dzisiaj zaprezentuję zostanie wzbogacony o smak cebulki i jabłek.
Przygotowania zaczynam od podsmażenia surowego boczku i dodania do niego zmielonej słoniny. Całość wytapiamy na wolnym ogniu przez około 20 minut, dodając kiełbasę i po chwili cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy wszystko około godziny, a po tym czasie smalec powinien być już rumiany. Na koniec dodajemy jabłka, a po 15 minutach gotowy smalec można przelewać do słoiczków.
Domowy smalec bardzo długo zachowuje doskonałe walory smakowe, nie psuje się i nie jełczeje. Na smalcu można smażyć warzywa, które dzięki jego użyciu będą jednocześnie usmażone i chrupiące. Mięso przygotowywane na smalcu nie będzie za to ociekać tłuszczem.
Smalec można podawać na domowym chlebie – wtedy smakuje najlepiej. Ja polecam mój przepis na chleb z garnka. Równie dobry jest podany na plackach ziemniaczanych.
Lista zakupów
- słonina 1 kg
- surowy boczek 300 g
- kiełbasa
- cebula 3 szt.
- jabłko 2 szt.
- majeranek 1 łyżka
- pieprz 1 łyżeczka
- sól 2 łyżeczki