Te bagietki pokocha cała Twoja rodzina! Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz – to przepis na bagietki z żółtym serem, które koniecznie musicie wypróbować! Prosto, domowo i pysznie – czyli tak jak lubimy najbardziej!
Wystarczy, że zaopatrzycie się w mąkę pszenną, świeże drożdże, odrobinę cukru, mleko, olej, sól i wodę. Bez zbędnych spulchniaczy i innych niepotrzebnych dodatków, stosowanych w sklepowym pieczywie. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Należy je przykryć i zostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Przy formułowaniu bagietek dodajemy do środka żółty ser, a końcówki zlepiamy jak pierogi. Ciasto można opcjonalnie odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto parzymy w gorącej wodzie i bagietki są gotowe do pieczenia!
Bagietki utrzymują świeżość przez około 2-3 dni. Można je także zamrozić – podobnie jak inne pieczywo. Idealnie nadadzą się do tego torebki do mrożenia. Jeśli zajdzie potrzeba ich wykorzystania wystarczy wrzucić je do piekarnika. Istnieją dwa sposoby. Pierwszy dotyczy zamrożonych bagietek – wówczas wkładamy je do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na około 30-40 minut. Drugi sposób to bagietki odmrożone w temperaturze pokojowej – wówczas wystarczy im w piekarniku jedynie 10-15 minut.
Lista zakupów
- mąka pszenna 650 g
- mleko 450 ml
- olej 50 ml
- drożdże 25 g
- żółty ser 150 g
- cukier 2 łyżeczki
- sól 1 łyżeczka