Cudownie pachnąca pieczonymi jabłkami, cynamonem i wanilią – to przepis na idealną szarlotkę na kruchym cieście!
Polska, tradycyjna, najlepsza szarlotka na kruchym cieście. Z dużą ilością kwaskowatych jabłek, uduszonych w cytrynowym soku, z aromatem cynamonu i wanilii oraz maślanym ciastem. Dla większości z nas jest to ciasto numer 1 jakie pamiętamy z dzieciństwa. Szarlotka ma to do siebie, że znika w mgnieniu oka i najbardziej smakuje na ciepło. Jest idealna w towarzystwie waniliowych lodów lub bitej śmietany. Z taką szarlotką poradzi sobie każdy – nawet początkujący w wypiekach.
Lista zakupów
- jabłka (szara reneta) 2,6 kg
- mąka krupczatka 650 g
- masło 330 g
- żółtka jaj 6 szt.
- cukier 80 g
- cynamon 1 łyżeczka
- laska wanilii 1 szt.
- proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
Witam, do ciasta 130 g a reszta 200 g do jabłek?
chodzi o masło
Cecha talentu jest niemoznosc pisania na zamowienie… Poza tym to Zgadzam sie z Toba w 100 i popieram w/w poglady w soposb preSubiektywny 🙂 E. Zegadlowicz.