Swojski pomysł na obiad, który z pewnością każdy pamięta z dzieciństwa! Dzisiaj chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku babka ziemniaczana, którą zapieczemy na złocisto-brązowy kolor!
Babka ziemniaczana nazywana także babką kartoflaną, kartoflarzem czy tarciuchem to babka przygotowana z surowych tartych ziemniaków, do których dodajemy cebulę oraz podsmażony boczek.
Żeby wytopić tłuszcz na patelni podsmażamy surowy boczek – można również zastąpić go słoniną lub smalcem. Dla wydobycia aromatu dodajemy boczek wędzony, cebulę, pieprz oraz kminek, który po podsmażeniu będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Na tarce ścieramy najpierw cebulę, a następnie ziemniaki – dzięki czemu będziemy mieli większą pewność, że ziemniaki nam nie sczernieją. Dodajemy jajko, sól, majeranek i przysmażony boczek z cebulą. Płyn z ziemniaków podczas pieczenia odparuje i zagwarantuje nam, że babka nie będzie sucha. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 2 godziny. naczynie, w którym będziemy piec babkę musi być dobrze wysmarowane tłuszczem.
Babkę ziemniaczaną można podawać z kwaśną śmietaną, kiszoną kapustą lub dowolnym sosem np. grzybowym.
Lista zakupów
- ziemniaki 1kg
- surowy boczek 200 g
- wędzony boczek 100 g
- cebula 2 szt.
- jajko 1 szt.
- kminek 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku