Dorsz w sosie szpinakowym

Jeśli macie ochotę na pyszną i zdrową rybę na obiad to polecam Wam dorsza pieczonego na sosie beszamelowo-szpinakowym.

To wyjątkowo szybki i smaczny sposób na rybę, która po upieczeniu będzie bardzo delikatna. Dodatkowo szpinak i sos beszamelowy, które stanowią idealne połączenie smaków. Warto wypróbować ten zestaw!

Przygotowanie sosu beszamelowo-szpinakowego jest bardzo proste. Na patelni przysmażamy na maśle cebulę i czosnek wraz z przyprawami. Następnie dodajemy mąkę i przekładamy całość do dużego garnka. Teraz wystarczy dolać mleka, a gdy całość się zagęści dodać śmietany. Mleko i śmietanę dodajemy w tych samych proporcjach. Do gotowego sosu dodajemy mrożony szpinak. W piekarniku całość wystarczy zapiekać przez 25 minut.

Warto pamiętać, że dorsz jest rybą uniwersalną jeśli chodzi o obróbkę kulinarną, a także zastosowanie do potraw. Jest to zatem ryba o mięsie idealnym. Jego biała barwa oraz delikatny rybny aromat dodatkowo zachęcają do jego spożycia. A jeść tą rybę warto! Jest ona bowiem szczególnie bogata w pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D3.

Lista zakupów

  • świeża polędwica z dorsza 1,5 kg
  • mrożony szpinak 500 g
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietana 36% 200 ml
  • mleko 200 ml
  • masło 100 g
  • mąka 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

Praktyczne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.