Kuchenna klasyka! Tradycyjne danie kuchni polskiej, które dzięki odpowiedniej gramaturze nabiera wyjątkowego smaku i soczystości. Delikatne mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach. To najlepsze i najbardziej soczyste kotlety mielone jakie jadłem!
Kotlety idealne? Nic bardziej prostego, wystarczy trzymać się kilku zasad, a smak, który uzyskamy będzie niewyobrażalnie dobry. Do mięsnej masy dodajemy mięso z łopatki, chleb namoczony w wodzie, czosnek, świeżo roztarty w moździerzu pieprz oraz sól. Kluczowym składnikiem jest zimna woda – to dzięki jej dodaniu mamy gwarancję wyjątkowej soczystości mięsa. Żeby uchwycić odpowiedni smak dodaję do kotletów musztardę. Farsz mięsny według mojego przepisu jest luźny i delikatny, dzięki czemu kotlety mielone po usmażeniu są naprawdę soczyste. Ważne, aby kotlety smażyć na smalcu – pozwoli to nadać im odpowiedni aromat – taki jaki pamiętamy z kuchni naszych mam i babć.
Lista zakupów
- łopatka wieprzowa 1 kg
- chleb 350g
- cebula 150 g
- czosnek 4 ząbki
- musztarda stołowa (polecam „Kętrzyński”) 3 łyżeczki
- smalec do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Witam szukając przepisu na kotlety mielone trafiłem na ten przepis postanowiłem go zrealizować tylko nie wiem czy 350 g chleba to jest waga przed jego na molczeniem czy po proszę o odpowiedz