Zobacz jak serwować podroby, aby były one bazą do pysznych dań! Idealna rozgrzewająca zupa, czyli gęste, aromatyczne flaczki z żołądków drobiowych. Są mniej pracochłonne, mniej kosztowne – a tak samo smaczne jak te tradycyjne. Myślę, że ta wersja przypadnie Wam do gustu!
Dla lubujących się w podrobach oraz miłośników mięsa podsuwam super przepis. Esencjonalna zupa na bazie żołądków drobiowych, która przyprawiana jest podobnie jak tradycyjne flaki. Wywar powstaje na bazie zrumienionych żołądków drobiowych oraz udek z kurczaka. Niezwykły aromat tej rozgrzewającej zupy powstaje przy użyciu imbiru, pieprzu świeżo roztartego w moździerzu, gałki muszkatołowej, ostrej papryki, majeranku, czosnku. Całość uzupełniona według tradycyjnego przepisu – świeżej włoszczyzny oraz przecieru pomidorowego. Taka kombinacja musi się udać! Ta treściwa, esencjonalna i sycąca zupa, która podana ze świeżym pieczywem będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Lista zakupów
- żołądki drobiowe 1 kg
- udka z kurczaka 4 szt.
- cebula 1 szt.
- seler 1/4 szt.
- marchewka 1 szt.
- pietruszka 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- imbir (opcjonalnie) ok. 2 cm
- ostra papryka 2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 4 szt.
- olej, masło do smażenia
- majeranek do smaku
- sól, pieprz do smaku