Domowa, zdrowa i niczym niepolepszana kapusta kiszona, która kisi się sama! Gwarantuję, że taka kapusta w słoikach – według mojego przepisu – zawsze się udaje i jest wyjątkowo chrupka. Po tygodniu od jej zrobienia, można ją już konsumować.
Dlaczego warto kisić domową kapustę? Za jej wykonaniem przemawiają walory smakowe, probiotyczne i spora dawka witaminy C i B12. Warto ją kisić szczególnie jesienią, kiedy pojawiają się soczyste główki kapusty, dzięki czemu jest bardziej bogataw składniki odżywcze. Kapusta jest dostępna jednak przez cały rok – dlatego zachęcam do jej przygotowania o każdej porze roku. Można ją pasteryzować, tak aby zawsze była pod ręką. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bigosu, krokietów, pierogów, łazanek, czy też jako surówka do obiadu.
Tradycyjnie do kiszonej kapusty dodaję tartą marchewkę oraz sól kamienną niejodowaną w proporcji 20 gramów soli na 1 kilogram kapusty. W moim przepisie może Was zaskoczyć dodatek wody z cukrem, ale gwarantuję, że kapusta wyjdzie dzięki temu idealnie smaczna i chrupiąca. Sami spróbujcie!
Lista zakupów
- kapusta biała 8 kg
- marchewka 2 szt.
- sól 160 g
- cukier 2 łyżki
- 5 l słoik 2 szt.
Uwielbiam pana ogladac… I podziwiam talent i w gotowaniu i w tlumaczeniu jak pan to wykonuje..
co roku kisze kapuste i, jak moja babcia, upychalam. Kapusta wychodzila przepyszna ( dodaje kminek, lubie) ale dlonie mialam czerwone kilka godzin. Sprobuje tej metody. W koncu mamy sezon grypowy i covidowy a fermentowane to najlepsze probiotyki.
Witam, mam pytanie odnośnie kapusty. Czy przekłada Pan po ukiszeniu kapustę do mniejszych słoików, czy pozostaję w tych cudzych słowach? I drugie pytanie, gdzie kupił Pan te słoja?
P Tomku uwielbiam oglądać pana przepisy pozdrawiam serdecznie
Nie będę już wychwalać Twoich przepisów czy potraw, ale gdzie można kupić te cudne słoje- beczułki w których kisiłeś kapustę?
Dodawanie wody do kiszonej kapusty to bzdura. Kiedyś to probowałem i wyszło coś okropnego. Kiszona kapusta powinna się kisić we własnym soku i nie ma dyskusji.
Dodawanie wody do kiszonej kapusty to bzdura. Kiedyś to probowałem i wyszło coś okropnego. Kiszona kapusta powinna się kisić we własnym soku i nie ma dyskusji.
Kapustę kisze w słojach dużych, bez cukru. Nie ubijam mocno ale zalewam wrzącą wodą lekko osoloną. W domu nie czuć kiszonej kapusty a mega pyszna….
Czy trzeba zapasteryzować ,żeby wiecej nie kisła??
Tez jestem zachwycona sloikami.Postanowilam zrobic kapuste jak dostane takie wlasnie sloje. Czy otrzymala Pani jakakolwiek odpowiedz na pytanie gdzie…..
Przepis fantastyczny – właśnie go wypróbowałam i jestem zachwycona 🙂 Takie same słoiki znalazłam w Mrówce, więc może komuś się ta informacja przyda 😉