Słony sernik z solonym karmelem to wyjątkowa wersja popularnego deseru. Charakteryzuje się on wyrazistym kontrastem między słodkim a słonym smakiem. Podstawą tego sernika jest ser typu philadelfia oraz almette które połączone z cukrem, jajkami i śmietanką tworzą delikatną konsystencję.
Sól dodaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wyróżnia ten deser na tle tradycyjnych serników.
Składniki na spód
200 g ciastek pełnoziarnistych typu degastive
60 g masła
Składnik na masę serową
6 dużych jaj
500 g sera philadelfia lub innego śmietankowego
500 g serka śmietankowego almette
200 g serka mascarpone
120 g drobnego cukru
300 ml śmietanki 36 proc
1 łyżeczka pasty waniliowej lub jeden cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
Składnik na solony karmel
100 g cukru
40 g masła
50 ml śmietanki 36 proc
szczypta soli
Sposób wykonania
w rondelku rozpuszczamy masło
W blenderze rozdrabniamy ciasteczka,dodajemy masło i mieszamy.
Boki i dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy masę ciasteczkową i wyrównujemy. Następnie wkładamy do lodówki na około 30 min.
W tym czasie przygotowujemy masę serową
Do dużej miski wkładamy ser, wsypujemy cukier,sól oraz cukier wanilinowy. Następnie wlewamy śmietankę i stopniowo dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając trzepaczką aż do całkowitego połączenia składników. .Masy nie ubijamy mikserem .
Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 220 C opcja góra dół na około 40 -45 min. Najlepiej na środkową półkę.
Upieczony sernik powinien być brązowy z wierzchu a środek powinien się trząść jak galaretka.
Każdy piekarnik jest inny wiec jeśli uważamy ze sernik za mocno się przypala to możemy zmniejszyć temperaturę pieczenia do 210 C
Sernik odkładamy na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Ciasto po chwili opadnie ale tak ma być.
Przygotowujemy słony karmel
Na dno rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i stawiamy na średniej mocy palnika. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i uzyska lekko brązowy kolor. Wtedy dodajemy masło, śmietankę oraz sól i dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie gładki sos. Karmel gotujemy jeszcze około 2 min, następnie odstawiamy do ostawiamy do lekkiego ostygnięcia
Letnim sosem polewamy sernik i wkładamy do lodówki na kilka godzin.