Piękno tkwi w prostocie. Szczególnie jeśli w grę wchodzą pieczone ziemniaki. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pieczone ziemniaki w chrupiącej skorupce.
Ziemniak jest jak każdy widzi, ale to od jego wyboru zależy czy nasze danie będzie wyjątkowo smaczne. Odpowiednio wybrane ziemniaki po upieczeniu stają się kruche i wilgotne w środku oraz chrupiące z wierzchu.
To jeden z moich ulubionych przepisów na ziemniaki. Szybki, prosty i smaczny. Ziemniaki kroimy w łódki, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę i bułkę tartą. Całość mieszamy i wykładamy na blachę. Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Po tym czasie są rumiane i delikatne w środku z chrupiącą skórką.
Pieczone ziemniaki już same w sobie stanowią świetne danie, ale najczęściej podawane są jako dodatek do dań obiadowych. Takie ziemniaki może przygotowywać przez cały rok i pasować będą do każdego rodzaju mięsa, sadzonego jajka lub sałatek.
Pieczone ziemniaki są dużo bardziej zdrowe i mają mniej kalorii niż frytki. Pieczenie w piekarniku pozwala na zachowanie ich wartości odżywczych. Warto wiedzieć, że ziemniaki są świetnym źródłem witaminy C oraz zawierają dużo błonnik, który ułatwia trawienie.
Lista zakupów
- ziemniaki typu B 1 kg
- zioła prowansalskie 1 łyżka
- bułka tarta duża garść
- oliwa 50 ml
- sól, pieprz do smaku