Domowe przetwory to coś co szczególnie lubię – dzisiaj marynowane pomidory, które stanowią idealny dodatek do obiadu, przystawkę na imprezę lub zakąskę do kielicha.
Pomidory często wykorzystuję w kuchni w najróżniejszej postaci – czy jako składnik sałatek, zup, śniadań, czy też w formie przystawek. A gdyby tak pomidory wykorzystać do domowych przetworów?
Przygotowanie marynowanych pomidorów nie dość, że jest proste to jeszcze bardzo szybkie w wykonaniu. Pomidory kroimy i umieszczamy w słoiku razem z cebulą, papryką i czosnkiem. Słoikiem lekko można potrząsnąć, aby składniki się równo wymieszały – ale nie należy tego robić zbyt mocno żeby nie porozpadały się nasze pomidory. Całość zalewamy zalewą przygotowaną z oleju roślinnego, octu (lub opcjonalnie soku z cytryny), cukru, soli, chilli i oregano. Do słoików wkładamy również po 3 gałązki tymianku. Całość należy odstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin.
Lista zakupów
- pomidory 1 kg
- cebula 2 szt.
- czosnek 6 ząbków
- zielona papryka 1 szt.
- tymianek 6 gałązek
- ocet 10% 2 łyżki
- olej roślinny 150 ml
- oregano 2 łyżeczki
- sól 2,5 łyżeczki
- płatki chilli 1/2 łyżeczki
- cukier 2 łyżeczki