Sałatka Cezar to jedna z najsławniejszych sałatek świata – jej głównym składnikiem jest chrupiąca sałata rzymska, parmezan i grzanki. Dzisiaj pokażę Wam jak przyrządzić ją w prosty sposób, tak aby zachwycała swoim smakiem.
Sałatka, w której chrupie coś zielonego, której liście sałaty obtoczone są w aromatycznym dressingu. Podaje się ją z grzankami tartym parmezanem. Ta sałatka przerosła już niejednego restauratora – ale Wam z poniższym przepisem wyjdzie rewelacyjna. Gwarantuje, że często będzie gościć na Waszych stołach, czy to podczas imprez, czy też w formie lekkiego lunchu.
Jej przygotowanie jest banalnie proste. Przygotowujemy dressing z żółtek jaj, musztardy dijon, soku z cytryny, parmezanu, soli, pieprzu, oliwy i oleju. Dressing przygotowujemy jak majonez – stopniowo dodają olej. Do sosu dodajemy pastę z czosnku i anchois. Sosem obtaczamy zgrillowaną sałatę oraz upieczoną bagietkę. W tej sałatce chodzi o pewien bałagan – składniki powinny być porwane, zamiast precyzyjnie krojone.
Jest to podstawowa wersja tej sałatki – można do niej dodać również kurczaka, boczek czy jajka. Ja jednak lubię prostotę i serwuję ją w wersji jaką przygotowałem w poniższym filmie.
Lista zakupów
- sałata rzymska 3 szt.
- czosnek 2 ząbki
- bagietka 1 szt.
- anchois
- jajko 2 żółtka
- parmezan
- cytryna 1 szt.
- musztarda Dijon 2 łyżeczki
- oliwa
- olej
- sól, pieprz do smaku