Domowe stripsy stworzone na wzór tych ze znanych sieciówek z fast foodem podane razem w bułce z surówką i świeżą sałatą. Lepsza, zdrowsza i domowa wersja znanego Chicken Burgera.
Stripsy to kawałki kurczaka smażone w złocistej panierce. Każdy zna je ze znanych sieciówek z fast foodem, ale nie każdy wie, że w domu da się przygotować o wiele smaczniejszą ich wersję. Wystarczy jedynie zamarynować mięso w jogurcie greckim z odrobiną chili, czosnku, soli i pieprzu. Tak zamarynowane mięso obtoczyć w pierwszej panierce, do której dodaję mąkę, sól, chili, cukier i słodką paprykę. Kurczaka przekładamy do masy jajecznej z jogurtem greckim, parmezanem, solą i sosem tabasco. Na końcu druga panierka – czyli płatki kukurydziane. Gotowe stripsy smażymy do momentu aż będą złociste – po 3-4 minuty z każdej strony.
Idealnym uzupełnieniem naszych stripsów będzie chrupiąca surówka, którą przygotujemy z kapusty spiczastej, kapusty lodowej, czerwonej papryki, pora, marchewki, czerwonej cebuli, szczypiorku. Kapustę wrzucamy do sosu z jogurtu, majonezu, musztardy i cytryny i mieszamy, żeby zmniejszyła swoją objętość.
Burger z kurczaka w chrupiącej panierce z kolorowymi dodatkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych burgerów – ta propozycja będzie smakowała wszystkim, a zwłaszcza dzieciom.
Lista zakupów
- filet z kurczaka 3 szt.
- czosnek 3 ząbki
- jogurt grecki 200 g
- musztarda 1/2 łyżki
- majonez 3 łyżki
- cytryna
- kapusta spiczasta lub pekińska 1 szt.
- sałata lodowa 1/3 szt.
- czerwona cebula 1 szt.
- por 1 szt.
- marchewka 1 szt.
- szczypiorek pęczek
- czerwona papryka 1/2 szt.
- mąka 1 szklanka
- cukier 1/2 łyżki
- słodka czerwona papryka 2 łyżki
- płatki kukurydziane 1-2 szklanki
- jajko 3 szt.
- sos tabasco 1/3 łyżeczki
- parmezan
- roszponka/ mix sałat
- ketchup
- płatki chili szczypta
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia