Śledzie to jedno ze świątecznych dań – podawane często jako przystawka na wigilijnym stole, które na dobre wpisało się w tradycję kuchni polskiej. Marynowane są one w oleju roślinnym i przełożone świeżą cebulką. Zapraszam Was do spróbowania prostego i szybkiego sposobu na śledzie w oleju!
Przygotowanie takiej wersji śledzi w oleju zajmuje zaledwie parę chwil. Namoczone wcześniej śledzie wystarczy pokroić na taką wielkość jaka będzie Wam odpowiadać, dodać pokrojoną świeżą cebulę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i kolendrę. Całość zalać sokiem z cytryny i olejem słonecznikowym. Odstawić na parę dni. Jest to zdecydowanie najprostszy sposób na wyjątkowo smaczne podanie świątecznej ryby. Śledzie na wigilijnym stole oznaczają post i oczekiwanie oraz mają zagwarantować dostatek.
Śledzie mają bardzo delikatne i smaczne mięso i są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3), wapnia, żelaza i jodu. Jest to tłusta i mało kaloryczna ryba, której mamy pod dostatkiem w naszym morzu – korzystajmy z tego! Na śledzie sezon zaczyna się zazwyczaj pod koniec jesieni i trwa aż do wiosny.
Lista zakupów
- śledzie 1,5 kg
- cebula 4 szt.
- ziele angielskie 4 szt.
- liść laurowy 3 szt.
- kolendra 1/2 łyżeczki
- pieprz 2 łyżeczki
- cytryna 2 szt.
- olej słonecznikowy 350 ml
Sledzie z ziolami przygotowane w oleju z cebula, natka pietruszki, koperkiem, czosnkiem, ziolami prowansalskim stanowia fajna odmiane dla klasycznych sledzi swiatecznych. Aromatyczne, wyraziste i smaczne. Sledzie z pomidorami suszonymi i rodzynkami oraz podsmazona cebula swietnie wpisuja sie w kanon dan sledziowych. Dobrze wygladaja na swiatecznym i zimowym stole. To klasyka w lekko nowym wydaniu.