Wigilijna zupa grzybowa to jedno z dwunastu dań przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia. Prosta w przygotowaniu i pełna aromatu suszonych grzybów – dzisiaj pokażę Wam jak szybko można ją przygotować.
Zupa grzybowa jest obok czerwonego barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnym stole. Jak każda z wigilijnych potraw ma swoją symbolikę. Co zatem symbolizuje zupa grzybowa? Zjedzenie podczas wieczerzy zupy grzybowej gwarantuje siły witalne, zdrowie i trzeźwość umysłu.
Wiele osób serwuje zupę grzybową u siebie w domu na święta, ale są też i tacy, którzy w ogóle jej nie znają. Ja zachęcam Was do jej przygotowania – jest to prawdziwie postna, klarowna i aromatyczna zupa, a jej zapach unosi się w całym domu.
Przygotowując wywar używam wody, w której grzyby były moczone całą noc. Taki wywar gotujemy około godziny. Następnie na patelni należy zeszklić cebulę z pokrojonymi grzybami, a podsmażoną całość przełożyć do wywaru. Do zupy ścieram dwie marchewki i dodaję słodką śmietankę.
Zupa grzybowa podawana jest z makaronem, uszkami z grzybami lub łazankami.
Jeżeli szukacie świetnych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam Wam wypróbować pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami, krokiety z kapustą i grzybami, karkówkę z kapustą i grzybami.
Lista zakupów
- suszone grzyby 80 g
- marchewka 4 szt.
- cebula 3 szt.
- seler 1/4 szt.
- por 1 szt.
- słodka śmietana 18% 250 ml
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 4 szt.
- suszony cząber 1 łyżeczka
- masło do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Musi być smaczna
Wygląda znakomicie!