Zakwas buraczany to samo zdrowie! Jeśli mielibyście spytać mnie o to co polecam na wzmocnienie – to zdecydowanie byłby to naturalny zakwas z kiszonych buraków. Taki zakwas nadaje się zarówno do picia jak i do przygotowania wigilijnego barszczu.
Zakwas buraczany bogaty jest w witaminy A,B i C, składniki mineralne takie jak potas, fosfor, cynk, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz błonnik, betaninę czy fitosterole. Kwas mlekowy wspomaga oczyszczenie, wysoka zawartość witaminy C w kiszonkach wspomaga odporność.
Zakwas ten idealnie nada się do przygotowania czerwonego barszczu wigilijnego. To właśnie on nadaje zupie charakterystycznego kwaśnego smaku, ciemnoczerwonego koloru i niesamowitego aromatu.
Najsmaczniejszy jest zakwas zrobiony z buraków odmiany o podłużnym kształcie, małych lub średnich. Można użyć buraków ekologicznych. Użycie soli i przypraw dodaje zakwasowi smaku oraz wspomaga rozwojowi kwasu mlekowego i jest dodatkowym źródłem mikroorganizmów sprzyjających fermentacji. Dodatkowo czosnek zapobiega powstawaniu pleśni.
Na 5 litrowy słoik proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania – 3 kg buraków, 3 litry wody, 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej.
Zakwas powinien stać w temperaturze pokojowej przez około 5 dni. Jeśli na jego powierzchni pojawi się piana, warto ją codziennie usuwać, aby nie stała się ona w późniejszym czasie pożywką dla pleśni. Aby cieszyć się pysznym i zdrowym zakwasem należy codziennie do niego zaglądać w celu usunięcia piany, ograniczyć dostęp tlenu, użyć buraków dobrej jakości.
Zakwas to sekretny składnik nie tylko barszczu czerwonego. Możesz go również spożywać: na surowo (profilaktycznie: 1/2 szklanki zakwasu, codziennie; przy chorobie: 1/2-1 szklanka zakwasu, rano i wieczorem lub według zaleceń); z dodatkiem ciepłej wody lub po lekkim podgrzaniu, jako dodatek do koktajlu warzywnego lub do sosu sałatkowego (zamiast octu).
A co zrobić z pozostałymi burakami? Można wykorzystać je do nowego zakwasu, wykorzystać do barszczu lub zrobić z nich sałatkę. Świetnie komponują się z ogórkiem kiszonym, cebulą, jabłkiem czy też kaszą gryczaną i kaszą jaglaną. Buraki kiszone w porównaniu ze świeżymi mają mniej cukru i dostarczają bakterii probiotycznych.
Lista zakupów
- buraki 3 kg
- czosnek 15 ząbków
- liść laurowy 8 szt.
- ziele angielskie 10 ziaren
- sól kamienna niejodowana 3 łyżki
- słój 5 litrowy