Delikatny kurczak z chrupiącą i złocistą skórką – dziś pokażę Wam nietypowy sposób na przygotowanie wyjątkowo smacznych pałek z kurczaka – najpierw będziemy gotować, a później smażyć.
Pałki to część kurczaka, którą szczególnie lubimy – zwłaszcza na obiadowych talerzach. Jak przygotować takie chrupiące, w których mięso samo będzie odchodzić od kości i w których będziemy mieć gwarancję, że na pewno będą gotowe w środku? Cały sekret polega na tym, aby je najpierw ugotować razem z włoszczyzną. Dzięki temu mięso będzie idealnie miękkie, a czas jego smażenia zdecydowanie się skróci. Tak zrobione pałki mają ponadto więcej smaku – wchłaniają one cały aromat bulionu.
Przygotowując panierkę użyjemy bułki tartej, mąki, chili, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, pieprzu cytrynowego i soli. Do jajek dodaję mleka, dzięki czemu panierka jest bardziej delikatna. Pałki obtaczamy w jajku i w panierce i smażymy pod przykryciem na złocisty kolor.
Jest to świetna propozycja na rodzinny obiad, jako przystawka imprezowa lub propozycja dań dla dzieci (wtedy można pominąć chili).
Lista zakupów
- pałki z kurczaka 1,2 kg
- por 1/4 szt.
- seler 1/4 szt.
- marchewka 2 szt.
- pietruszka 1 szt.
- ziele angielskie kilka ziaren
- liść laurowy kilka szt.
- cebula 1 szt.
- pieprz w ziarnach do smaku
- mąka 1 szklanka
- bułka tarta 1 szklanka
- zioła prowansalskie 1 łyżka
- słodka papryka 1 łyżka
- chili 1 łyżeczka
- pieprz cytrynowy do smaku
- mleko
- jajko 5 szt.
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- olej do smażenia
Napisz sposób wykonania, a nie tylko składniki.