Lekko zarumienione, pachnące cynamonem i wanilią smażone jabłka w cieście naleśnikowym to mój przysmak z dzieciństwa. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ten słodki deser od babci Marysi.
Jabłka w roli głównej! Jakie jabłka wybrać? Najlepiej twarde, słodko-kwaśne – takie idealnie będą komponować się z cynamonem. Jabłka to owoce, które dość często wykorzystujemy w kuchni – czy to do smażenia, czy do pieczenia. Dzisiaj jabłka smażone w cieście. Taki deser najlepiej smakuje na ciepło!
Ciasto należy dokładnie wyrobić – używamy mąki, jajek, mleka, oleju, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia. Ciasto powinno być gęste i elastyczne, dzięki czemu będzie dobrze przywierać do jabłek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać trochę mleka. Ciasto należy na chwile odstawić, żeby odpoczęło.
Pokrojone w plastry jabłka z wydrążonym środkiem obtaczamy w cukrze i cynamonie a następnie zanurzamy w cieście i smażymy na oleju. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Warto dodać, że deser ten uwielbia każdy – a już z pewnością dzieci.
Lista zakupów
- jabłka 4 szt.
- mąka 250 g
- mleko 100-120 ml
- jajko 2 szt.
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier wanilinowy 1 łyżeczka
- olej 1 łyżka
- cukier 5 łyżek
- cynamon do smaku