Pieczeń huzarska

Tradycyjne danie kuchni polskiej, które gościło na polskich stołach w okresie międzywojennym. Pieczeń huzarska to odświętne danie i prawdziwa ozdoba stołu! Może i u Was zagości ona na świątecznym stole?

Przepis na pieczeń huzarską można znaleźć w każdej przedwojennej książce i w przeciwieństwie do innych potraw przepis na nią jest zawsze taki sam. Do jej przygotowania wykorzystuje się wołowinę, ale ja dzisiaj zrobiłem ją z karkówki – z uwagi na większą dostępność mięsa wieprzowego.

Pieczeń jest ponacinana w paski i przełożona farszem z cebuli, pieczarek, boczku i bułki tartej. Podaje się ją w plastrach, które można polać sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Aby przygotować farsz należy pokroić boczek na drobną kostkę, aby wytopił się na patelni (boczek należy zacząć smażyć na zimnej patelni), dodajemy pieczarki, świeży lub suszony tymianek oraz pieprz. Gdy z pieczarek odparuje woda wrzucamy czerwoną cebulę i dopiero solimy. Całość smażymy 10 minut, aby cebula zmiękła i zmniejszyła swoją objętość. Po tym czasie wcieramy 2 ząbki czosnku i dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej. Gotowy farsz przekładamy do ponacinanej w plastry karkówki/wołowiny. Całość solimy i pieprzymy, zawiązujemy wzdłuż sznurkiem (sposób wiązania pokazany na filmie) i posypujemy mąką. Pomiędzy sznurek proponuję powkładać kilka gałązek tymianku i rozmarynu – dla lepszego aromatu.

Pieczeń, dzięki użyciu mąki jest pięknie wypieczona. Mąka dodatkowo pochłania tłuszcz z góry. Mięso jest kruche i delikatne, a jego wygląd to prawdziwa ozdoba na stole.

Lista zakupów

  • wołowina lub karkówka 1,5 kg
  • pieczarki 400 g
  • wędzony boczek 150 g
  • czerwona cebula 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • mąka do posypania
  • świeży tymianek i rozmaryn kilka gałązek
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

One thought on “Pieczeń huzarska

  1. Kiedy spotykamy sie na obiedzie z naszymi znajomymi, a jest to wizyta u nas w domu, staram sie zeby obiad byl smaczny, niepowtarzalny i trafil w gusta smakowe naszych gosci. Tak bylo i tym razem. Chcialam zrobic pieczen ze schabu dla 4 osob ale taka, jakiej nie robilam. Puscilam wodze fantazji i zrobilam pieczen z jablkami i rozmarynem, ale podalam ja w innej formie. Chcialam mieso pokroic w poprzek wlokien i uczynic ja kolorowa. Dlatego moja pieczen nazwalam schabem po huzarsku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.