Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki wypełnione aromatycznym farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty to jedna ze świątecznych potraw.

Nie wyobrażam sobie czerwonego barszczu bez takich pasztecików. Są one także idealne jako przekąska pomiędzy świątecznymi ucztami, a uwielbiają je przede wszystkim dzieci. Paszteciki z kapustą i grzybami to coś bez czego święta nie smakują tak samo!

Do przygotowania farszu wykorzystuję wcześniej gotowane suszone grzyby, które dzień wcześniej namaczam przez całą noc oraz kapustę kiszoną. Grzyby gotuję 40 minut, kapustę kiszoną 20 minut. Do smażenia wykorzystuję masło, które nadaje całemu farszowi aromatu. Najpierw przysmażamy cebulę, następnie dodajemy grzyby i kiszoną kapustę, a całość doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i suszonym tymiankiem. Do farszu wlewamy wodę z wcześniej namaczanych w niej grzybach, która podbije i wzmocni smak. Farsz smażymy 10 minut.

Do przygotowania ciasta na paszteciki wykorzystujemy mąkę, kwaśną śmietanę 18%, jajko, zimne masło, świeże drożdże, cukier i sól. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na w miarę równy kwadrat, mający około 3-4 cm – tak aby móc wyciąć z niego równe paski.

Farsz nakładamy z jednej strony po brzegu i zawijamy w rulon. Jeśli ciasto się nie skleja na łączeniach można posmarować je jajkiem. Rulon spłaszczamy nożem i kroimy na kawałki. Wykładając paszteciki na blaszkę zachowajmy odstępy, tak aby ciasto po wyrośnięciu się nie posklejało. Przed pieczeniem paszteciki należy przykryć ściereczkę i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy je jajkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Paszteciki można przygotować nie tylko na Święta. Smakują zarówno dobrze ciepłe jak i zimne.

Lista zakupów

  • mąka pszenna 500 g
  • kwaśna śmietana 18% 200 g
  • jajko 2 szt. (w tym jedno do posmarowania)
  • masło 230 g ( w tym 200 g zimnego masła do ciasta)
  • świeże drożdże 40 g
  • cebula 1 szt.
  • suszone grzyby 120 g
  • kiszona kapusta 750 g
  • tymianek do smaku
  • kmin rzymski do smaku
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 2 szt.
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

4 thoughts on “Paszteciki z kapustą i grzybami

  1. Witam serdecznie Panie Tomku świetnie pan gotuje ja mam kilka Pana przepisów i robiłam i są smaczne pozdrawiam serdecznie oraz miłego wieczoru

  2. dzien dobry. Panie Tomku, czy zamiast świeżych drożdży mozna użyć suszonych- w jakiej ilości? Pozdrawiam serdecznie.

  3. Uwielbiam Pana przepisy i w jaki fajny sposób sa przez Pana przekazywane. Dodatkowo smaczne i proste takie nasze. Pozdrawiam serdecznie i życzę Panu i Rodzince Wesołych, Zdrowych i Szczesliwych Świąt Bożego Narodzenia Babcia Grażynka

  4. Witam. Pierwszy raz robiłam paszteciki i ciasto jest fantastyczne, wszystko wyszło wspaniale i pysznie. Nie wspomnę o prezentacji, wygląd był rewelacyjny. Bardzo fajnie i z łatwością I przyjemnością gotóje mi się z twoimi YouTube filmikami. 100% Satisfaction
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.