Pieczona w całości gęś nadziewana świeżymi i suszonymi owocami

Kuchnia staropolska niech na nowo zawita na Wasz stół! Pieczeń z gęsi to danie o wielu odcieniach smaku – mamy tu aromatyczne ciemne mięso, pieczone kawałki jesiennych owoców oraz przyprawy. Po upieczeniu gęś jest chrupka z wierzchu i rozpływająca się w ustach w środku.

Doskonały czas aby posmakować gęsiny w rodzinnym gronie to okres od połowy października do połowy stycznia. Można ją zaserwować np. na Dzień Świętego Marcina przypadający na 11 listopada lub na Święta Bożego Narodzenia.

Polska, tłusta gęś to smaczne, ciemne mięso o przyjemnym aromacie. Uwielbia ona owoce – zarówno te świeże jak i suszone. Ja używam jabłek i gruszek oraz suszonych śliwek węgierek i moreli. Dodaję do tego marchewkę, majeranek oraz jogurtową marynatę. Żeby farsz nie wypadał używam patyczków do szaszłyków oraz sznurka (sposób przedstawiam w poniższym filmie). Właściwe zawiązanie gęsi jest ważne, aby w trakcie pieczenia wszystko równo się piekło. Aby gęś była idealnie upieczona, delikatna i aromatyczna musi spędzić w piekarniku około 5 godzin. Przygotowywanie pieczonej gęsi wymaga cierpliwości oraz systematycznego podlewania jej wytworzonym w trakcie pieczenia sosem – ale gwarantuję, że dla końcowego efektu będzie warto. W czasie pieczenia gęś zmniejszy swoją objętość, ponieważ wytopi się z niej sporo zdrowego tłuszczu. Tłuszcz wykorzystać można do zrobienia sosu bądź po włożeniu do lodówki jako pyszne smarowidło.

Lista zakupów

  • gęś 5 kg
  • jabłka 2 szt.
  • gruszki 2 szt.
  • marchewka 1 szt.
  • suszone morele do farszu
  • suszone śliwki do farszu
  • jogurt naturalny ok. 6 łyżek
  • majeranek 3 łyżki + do posypania gęsi
  • suszony czosnek 1 łyżeczka
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • sól 3 łyżeczki
  • pieprz do smaku

Praktycznie wskazówki

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.