Domowe masło

Przepis na domowe masło jest wyjątkowo prosty. Do jego użycia wystarczy tylko jeden składnik – niepasteryzowana śmietanka 36%, którą można kupić w supermarkecie lub prosto od rolnika.

Smak prawdziwego domowego masła większość z nas kojarzyć będzie z dzieciństwa – to właśnie w tym czasie w wielu domach przygotowywało się je samodzielnie. Dlaczego by nie wrócić do tych praktyk? Zwłaszcza, że przygotowanie masła jest wyjątkowo proste i zajmuje jedynie 10 minut.

Niepasteryzowaną śmietanę miksujemy na najszybszych obrotach miksera. Początkowo uzyskamy bitą śmietanę, a w późniejszym czasie nasze masło. Aby oddzielić masło z resztek maślanki przekładamy je do zimnej wody i za pomocą łyżki formujemy masło.

Jest to podstawowa wersja masła, która nadaje się również do pieczenia. Jeśli chcemy przygotować masło na kanapki wystarczy je odrobinę posolić. Dodając posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz tymianek (opcjonalnie) otrzymamy masło czosnkowo-ziołowe idealne do potraw z grilla lub bagietek.

Domowe masło najlepiej spożyć w przeciągu 4-5 dni. W trakcie jego przechowywania może oddzielać się maślanka, co jest procesem całkowicie naturalnym.

Lista zakupów

  • niepasteryzowana śmietana 36% 1,5 litra

Przydatne wskazówki

smacznego

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.