Cudownie pachnąca domowa szarlotka

Cudownie pachnąca pieczonymi jabłkami, cynamonem i wanilią – to przepis na idealną szarlotkę na kruchym cieście!

Polska, tradycyjna, najlepsza szarlotka na kruchym cieście. Z dużą ilością kwaskowatych jabłek, uduszonych w cytrynowym soku, z aromatem cynamonu i wanilii oraz maślanym ciastem. Dla większości z nas jest to ciasto numer 1 jakie pamiętamy z dzieciństwa. Szarlotka ma to do siebie, że znika w mgnieniu oka i najbardziej smakuje na ciepło. Jest idealna w towarzystwie waniliowych lodów lub bitej śmietany. Z taką szarlotką poradzi sobie każdy – nawet początkujący w wypiekach.

Lista zakupów

  • jabłka (szara reneta) 2,6 kg
  • mąka krupczatka 650 g
  • masło 330 g
  • żółtka jaj 6 szt.
  • cukier 80 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • laska wanilii 1 szt.
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki

Przydatne wskazówki

Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube

Polub nas

3 thoughts on “Cudownie pachnąca domowa szarlotka

  1. Cecha talentu jest niemoznosc pisania na zamowienie… Poza tym to Zgadzam sie z Toba w 100 i popieram w/w poglady w soposb preSubiektywny 🙂 E. Zegadlowicz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.